Ukrainalaisten työllistäminen on meille sydämen asia

Olemme majoittaneet hotelli Silmussa ukrainalaisia sotaa paenneita naisia ja lapsia 2.3.22 lähtien. Toiminta on ollut täysin yksityisen rahoituksen ja vapaaehtoistyön varassa. Pakolaisia oli Silmussa keväällä enimmillään yli 80. Nyt määrä on pudonnut noin puoleen.

Pitkä tie on jo ehditty taivaltaa yhdessä, kokea, tutustua, ja selviytyä monesta. Alkukesästä olimme jo selvinneet byrokratiasta, saaneet alkuun lasten koulunkäynnin ja keränneet vaate- ja tarvikeapua uuden elämän aloittamiseksi ja ruokkineet suuren perheemme lahjoitusten avulla. Oli edessä seuraava askel; löytää työtä. Sepä ei ollutkaan helppoa, joten aloimme työllistämään ukrainalaisiamme itse.

Työn tekeminen auttaa ukrainalaisiamme monella tavalla. Tietenkin raha ja tienesti, sitä kautta oman elämän hallitseminen on tärkeä asia, mutta myös se, että ajatukset saa pois kotimaan tapahtumista. Tienattua rahaa lähetetään myös ukrainaan; rintamalla taisteleville isille, pojille ja aviomiehille, sekä maahan jääneille isovanhemmille.

Yksi meidät yllättänyt elementti juuri kotisiivouksessa työskentelyssä on kotoutumisen edistäminen. Ukrainalaisemme saavat tutustua suomalaisiin heidän kotonaan, eli he saavat paikallisia kontakteja, tuttuja, ja he kuulevat ja oppivat kieltä.

Olemme nähneet sen mielettömän eron ukrainalaisissamme, kun he tekevät ylpeänä työtään ja jaksavat sen avulla henkisesti paremmin. Tämä näky ja tunnelman muutos on niin palkitseva, että se kannustaa meitä jatkamaan omaa työtämme ukrainalaisten  auttamiseksi. Yksin emme tätä saa kuitenkaan aikaiseksi meidän perheyrityksessämme, vaan jokainen työtä tarjoava koti ja perhe mahdollistaa tämän kanssamme!

Slava Ukraini!